Muhteşem Gatsby, Buruktur Gece ve Caz Çağı Öyküleri gibi eserlerinde kendi nesline, dönemin genç nesline ses veren F. Scott Fitzgerald tam çağının, Gürültülü Yirmiler’in yazarı olarak tanınıyor.
Fitzgerald’ın aynı zamanda yazarlık kariyeri boyunca kaleme aldığı birçok deneme ve makale bulunuyor. Kayıp Şehrim, bu metinlerin en önemlilerini bir araya getiriyor. Burada yazarın ilk romanıyla yıldızının parlamasına, ünlendikten sonraki şatafatlı ama bir o kadar da iniş çıkışlı hayatına, alkolizmle, hastalıklarla geçen ve nihayetinde edebiyatçı kimliğinin unutulmaya başladığı son yıllarına tanık oluyoruz. Kitabın çevirmeni Berrak Göçer’in önsözünün eşlik ettiği ve titizlikle hazırladığı açıklamalı notlarıyla zenginleşen bu denemelerde, dünya edebiyatının en bilindik isimlerinden birinin hayatı ile yazarlığını kendi ağzından dinliyoruz.
Bazı yazarları öyle iyi tanırız ki, hiçbir kitabını okumasak bile hakkında bir fikrimiz vardır. Bazen de edebiyatçıların geniş külliyatındaki belli kitaplar öyle öne çıkar ki, başlıkları yazarın adından iyi bilinir.
Yansımalar dizisi, bu tür yazarların o en bilindik eserlerinin ötesine uzanıyor. Roman ile öykülerinin sınırlarını aşarak denemeleri, makaleleri, köşe yazıları ve konuşmalarıyla yazarların düşünce dünyasına ayna tutuyor. Önsözlerle zenginleşen bu özgün derlemelerin ışığında hayata, topluma, sanata, siyasete dair görüşleriyle iç dünyaları sayfaya yansıyor.